Opening gerestaureerde kerktoren

Restauratie voltooid!
Zaterdag 2 juni 2018  werd de gerestaureerde kerktoren, inclusief klok en uurwerk, officieel in gebruik genomen. In het schip van de kerk, nu atelier en expositieruimte van kunstschilder Klaas Werumeus Buning, werden de gasten ontvangen. Onder de ongeveer 75 aanwezigen waren veel dorpsbewoners en oud-inwoners van Pietersbierum. Een van hen, de 95-jarige mevrouw T. van de Stadt-Zijlstra, nu woonachtig in Wassenaar vertelde dat ze in 1954 in deze kerk getrouwd is. Ook aanwezig waren subsidieverstrekkers en particulieren die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze restauratie.

Na het openingswoord van de voorzitter, de heer P. Kingma, ging de heer G. Zijlstra samen met mevrouw Van de Stadt-Zijlstra de torendeur officieel openen en de klok luiden. Het geluid van de klok klonk na 35 jaar hartverwarmend over het dorp. Daarna was er nog een samenkomst in het schip van de kerk onder het genot van een hapje en een drankje. Mevrouw Haarsma (wethouder van de gemeente) sprak haar waardering uit over de vasthoudendheid van de stichting om na 10 jaar tot dit resultaat te komen. “Klokluider Jan Feenstra” vertelde nog enige anekdotes uit zijn jeugd, wanneer hij met zijn vader meemocht om de klok te luiden (toen nog met een touw) onder het motto: “mei de klok dy’t liedt is it hert yn de tjerke werom” (met de klok die luidt is het hart terug in de kerk).

2-juni was een dag waar we met trots en dankbaarheid op kunnen terugzien.

Het bestuur.

Pietersbierum 2-06-2018-P1010525Pietersbierum 2-06-2018-P1010518

 

Pietersbierum 2-06-2018-P1010552Pietersbierum 2-06-2018-P1010501

Pietersbierum 2-06-2018-P1010546Pietersbierum 2-06-2018-P1010505

 

Pietersbierum 2-06-2018-P1010540 Pietersbierum 2-06-2018-P1010527

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opnieuw in gebruik

Na bijna 35 jaar stilte luidt de kerkklok van Pietersbierum sinds een aantal weken weer. De restauratie is nu op een kleinigheid na voltooid en alles is weer “bij de tijd”. De grond rondom de toren is in eigen beheer bijgewerkt en ingezaaid.

Op zaterdag 2 juni om 15.00 uur zal de toren officieel in gebruik worden genomen door de inwoners en oud-inwoners van Pietersbierum, en allen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de restauratie. De opening met klokgelui zal worden verricht door dhr. Gerlof Zijlstra wiens moeder (mevr G.A. Zijlstra-Wit) indertijd veel voor de kerk in Pietersbierum heeft betekend.

Tot slot een woord van dank aan iedereen die ons de afgelopen 10 jaar heeft gesteund, zowel in woord als in gebaar (en natuurlijk ook financieel).

Het stichtingsbestuur:

Dhr. P. Kingma (voorzitter)
Mevr. K. Bosma (secretaris)
Dhr. G. Zijlstra (penningmeester)

Kerkklok inwijding - uitnodiging

Restauratie (bijna) klaar

Voltooiing restauratie kerktoren Pietersbierum.

Vlak voor de kerst is de restauratie van de kerktoren van Pietersbierum voltooid. Er is in korte tijd enorm veel werk verzet. De goten zijn voorzien van nieuw zink, de leien van het dak zijn waar nodig vervangen, het voeg-, en metselwerk is afgemaakt, de galmgaten zijn vernieuwd en erachter voorzien van gaas tegen kraaien. De klokkenstoel is hersteld en de klok weer opgehangen. Een aantal gietijzeren ramen zijn schoongemaakt en van nieuw glas voorzien. Het uurwerk is gerestaureerd en weer in de toren gezet, het zal begin januari worden aangesloten op de wijzerplaten en worden getest. In eigen beheer heeft de stichting elektrisch aangelegd voor verlichting in de toren en aansturing van het uurwerk.

De stichting wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van deze restauratie heel erg bedanken, niet alleen de vele fondsen en stichtingen maar ook de vele particuliere donateurs. Heel erg bedankt allen. Voor de financiële afhandeling van de restauratie is nog een bedrag van ongeveer 4000 euro nodig, dus als er nog mensen zijn die iets willen bijdragen dan houden wij ons van harte aanbevolen.

Namens de stichting: G Zijlstra (penningmeester)

Hieronder een aantal fotos van de restauratie:

01 - 2017-11-08 Gerlof (7)???05 - 2017-12-29 Jan Cees (5)??? ??????  ??? ??? ??????  12 - 2018-01-04 Gerlof (3)13 - 2018-01-04 Gerlof (4)11 - 2018-01-04 Gerlof (8) 14 - 2018-01-04 Gerlof (7)15 - 2018-01-04 Gerlof 16 - 2017-12-29 Jan Cees (13)

Restauratie begonnen

Restauratie is begonnen!

Eindelijk is het zover! Begin oktober is met de restauratie van de toren begonnen. Als eerste zijn de oude voegen verwijderd; deze worden vernieuwd, evenals stenen die niet meer goed zijn. Muurankers die verroest zijn worden vernieuwd en zo ook balken die ingerot zijn. De leidekkers vervangen de gebroken leien, de haan van de toren is verwijderd voor onderhoud en een verfbeurd. Het uurwerk met de wijzers en wijzerplaten is verwijderd voor een grondige restauratie.

De algehele restauratie is in handen van bouwbedrijf  Vallinga de Jong uit Bolsward. Het uurwerk wordt gerestaureerd door restauratiebedrijf Vellema uit Hallum. Het algehele toezicht op de restauratie is in handen van de heer W. de Graaf uit Engwierum. Het is de bedoeling dat de restauratie eind december wordt afgerond.

De stichtingen en fondsen die tot nu toe een bijdrage hebben geleverd zijn:

 • Provincie Friesland;
 • Meindersma-Sybenga stichting;
 • Stichting Fonds Nij-Bethanië;
 • Van Heloma stichting;
 • Stichting Bouw en Cultuurfonds;
 • Stichting tot Behoud van Monumenten in de Gemeente Franekeradeel;
 • Dinamofonds;
 • Prins Bernhard Cultuurfonds;
 • Stichting Juckema –Siderius fonds;

Wij bedanken natuurlijk alle instellingen, fondsen, provincie, gemeente en particulieren voor hun bijdrage. Er zijn nog een paar fondsen waarvan we hopen dat die nu ook bij zullen springen om de begroting helemaal rond te krijgen. Pietersbierum zal weer voor lange tijd dat bijzondere dorpsaanzicht kunnen behouden met die karakteristieke spitse toren.

Namens de Stichting tot Behoud van de Kerktoren Pietersbierum,

G. J. Zijlstra

IMG_2542 IMG_2541 IMG_2536 IMG_2535 IMG_2534 IMG_2533 IMG_2531 IMG_2521

 

Restauratie in zicht !

Wordt dit het aanblik van onze kerktoren binnen afzienbare tijd ?

Overzicht_van_de_kerktoren_in_de_steigers_-_Westmaas_-_20411287_-_RCE

De Stichting tot Behoud Kerktoren Pietersbierum heeft na jaren van aanvragen om mee te draaien in de subsidietoekenning eindelijk een positieve reactie gekregen. Er is een subsidie door de provincie Friesland toegekend van 60% van de restauratiekosten.

Hier zijn we uiteraard zeer blij mee en we gaan met hernieuwde energie verder om de resterende 40% binnen te krijgen.

Iedereen die onze toren een goed hart toedraagt kan gerust donateur worden of een eenmalige bijdrage geven. Alles is uiteraard van harte welkom!

Concert !

NIEUWS ! 

Op zondag 1 juni 2014 wordt er een benefietconcert georganiseerd door het saxofoon kwartet ‘Quatre Forte’. Aanvang 16.00 uur, Alle opbrengsten komen ten goede aan de Stichting.

images

image: quiz.woldolala.nl

Het programma omvat oa de volgende prachtige stukken:

Arrival of the queen of Sheba – G.F. Haendel (arr. Erik Hoek)
Tango Virtuoso – Thierry Escaich
Chant d’amour uit Trois Pièces – I. Albeniz (arr. Marcel Mule)
Adagio opus 11 – Samuel Barber (arr. J van der Linden)
When I’m sixty four – John Lennon & Paul Mc Cartney (arr. Ramon Ricker)
The entertainer – Scott Joplin (arr. James ‘Red’ McLeod)
Danza Pastorale (uit ‘lente’ van  Le Quattro Stagioni) – Antonio Vivaldi (arr. Erik Hoek)
Premier Quatuor – deel 1 – Jean Baptiste Singelée (Rec. Jean Marie Londeix)
Hornpipe from Watermusic – G.F. Haendel (arr. J van der Linden)

Een kans die je niet mag missen natuurlijk!

Flyer concert juni KTPb als foto

 

Marathon, een halve dan…

(Halve) marathon voor de kerktoren…hardloop cartoon

Oud Pietersbierumer Jasper Zijlstra, Maaike Groot en Geiske Zijlstra zullen zaterdag 21 september meedoen aan de halve marathon van Katwijk aan Zee om geld in te zamelen voor de Stichting. Jasper rent mee in de 21 kilometer en Maaike en Geiske doen elk 10 kilometer hun uiterste best. Een gedeelde Marathon dus!

U kunt deze sponsorloop steunen door bijvoorbeeld een kwartje per kilometer te doneren op rek nr. 580236633 tnv J.Zijlstra, en ovv Sponsorloop Kerktoren. Het totaal bijeen gerende bedrag zal worden overgemaakt naar de Stichting voor Behoud van de Kerktoren.

Het is gelukt!

De (halve) marathon is gelopen! Een mooie dag, een redelijk zwaar parcours door de duinen van Katwijk en terug over het strand. Met pijnlijke gewrichten maar met een voldaan gevoel zijn Maaike, Geiske en Jasper gefinisht in persoonlijke records. Waarschijnlijk hebben de gulle bijdrages van vele sponsors er toe bijgedragen dat ze vleugels kregen!

Een prachtig bedrag van 557 Euro is bijgedragen aan deze sponsorloop voor het behoud van de kerktoren.

Hieronder wat foto’s:

Maaike 10 km Katwijk 2013 DSCN3199 DSCN3195 DSCN3194 DSCN3190 DSCN3186